Verzorgende IG Geneesouderen

  Verzorgende IG

  Wat is een verzorgende IG?

  Een verzorgende IG is een professional die met name werkt in de gezondheidszorg. Het woordje IG staat voor individuele gezondheidszorg. Vaak wordt de term VIG of VIG'er ook wel gebruikt voor een verzorgende IG. Een VIG'er werkt met name in de verpleging, verzorging, geestelijke gezondheidszorg of op speciale afdelingen in een ziekenhuis.

  De opleiding tot verzorgende IG

  De verzorgende IG heeft een MBO beroepsopleiding op niveau 3 afgerond. De opleiding kun je bij veel scholen en instellingen in Nederland volgen. Tijdens de studie komen er naast veel praktische zaken ook theoretische en medische onderwerpen aan bod. Zo moet je als verzorgende IG'er veel weten over het menselijk lichaam, het menselijk handelen en moet je kennis hebben van sociale aspecten. Hoe ga je bijvoorbeeld om met zieke mensen en hoe kun je goed samenwerken met overige collega's in de zorgsector? Een afgeronde opleiding biedt veel kansen op de arbeidsmarkt, er zijn namelijk veel bedrijven, instellingen en ziekenhuizen op zoek naar (ervaren) VIG'ers!

  De werkzaamheden van een verzorgende IG'er

  Wat doet een VIG'er precies? Om dit te beantwoorden moet je enorm in de breedte gaan. De taken van een VIG'er zijn namelijk ontzettend divers. Zo heb je een ondersteunende rol, een diensverlenende rol en ben je vaak de specialist en fungeer je als vraagbaken. Als verzorgende IG'er help je vaak de zwakste mensen in onze samenleving. Zo verzorg je bijvoorbeeld ouderen in een verpleeghuis en voer je verpleegtechnische handelingen uit bij patiënten in ziekenhuizen. Verpleegtechnische handelingen zijn bijvoorbeeld het aanbrengen van een katheter en het injecteren van bepaalde medicatie.

  Verpleegkundige of verzorgende IG?

  Een verpleegkundige is niet hetzelfde als een verzorgende IG. Het verschil bestaat uit de achtergrond van beide professies. Zo heeft een verpleegkundige de opleiding verpleegkunde gevolgd. Dit kan zowel op MBO als op HBO niveau. Een MBO-V'er heeft de middelbare beroepsopleiding verpleegkunde gevolgd. Een HBO-V'er heeft deze opleiding bij een hogeschool gevolgd. De verpeegkundige mag doorgaans de meer technische behandelingen uitvoeren. Dit betekent soms dat de verpleegkundige alleen een katheter mag verwisselen of bepaalde medicatie mag injecteren in de patiënt. Dit kan echter verschillen per instelling en per afdeling. De verpleegkundige heeft doorgaans ook een coördinerende rol, de verzorgende IG'er daarentegen juist een signalerende rol.

  Bekijk vacatures

  Vind hier jouw baan als Verzorgende IG!

  Direct bekijken

  Geneesouderen | Werken en Leren in de Ouderenzorg

  Deze website levert informatie over mogelijke carrièrekansen voor professionals die meer willen weten over ouderenzorg. Daarnaast worden hier openstaande vacatures geplaatst om werkgevers en professionals uit de ouderenzorg bijelkaar te brengen.

  Feiten en Cijfers

  De zorg is de grootste bedrijfstak in Nederland (CBS)

  In het jaar 2040 is één op de vier ouder dan 65 jaar (CBS)

  Ruim 15% van de 85-plusser is ernstig depressief (VUmc)

   

  © 2018 Geneesouderen