dna 1811955 1920 Cropped

  Verwardheid

  Wat is verwardheid?

  Wanneer de reactie op anderen is verstoord spreekt men over verwardheid. Prikkels uit de omgeving worden verstoord geïnterprereerd waardoor er vaak sprake is van een abnormale reactie. Verwardheid is een verstoord geestelijke hersentoestand waarbij men de controle over zichzelf en over de situatie verliest.

  Delirium en verwardheid

  Verwardheid is vaak een onderdeel van een delier / delirium. Door verwardheid kan men de grip op het hier en nu verliezen. Verwardheid kan ook resulteren in het niet herkennen van andere mensen. Het herkennen van bijvoorbeeld familie, vrienden of collega's is dan verstoord.

  De oorzaken van verwardheid

  Zieke mensen hebben een vergrote kans op verwardheid. Het gaan dan bijvoorbeeld om mensen met zeer hoge koorts. Het gebruik van bepaalde drugs en medicijnen kan verwardheid teweegbrengen. Bij ouderen kan verwardheid optreden wanneer er sprake is van uitdroging of wanneer er sprake is van beginnende dementie.

  Professionals en de behandeling bij verwardheid

  Bij ouderen kan verwardheid een teken zijn van beginnende dementie. Psychologen en psychiaters kunnen ouderen met verwardheid begeleiden. De arts (psychiater) kan medicatie voorschrijven om bijvoorbeeld angst te verminderen.

  Geneesouderen | Werken en Leren in de Ouderenzorg

  Deze website levert informatie over mogelijke carrièrekansen voor professionals die meer willen weten over ouderenzorg. Daarnaast worden hier openstaande vacatures geplaatst om werkgevers en professionals uit de ouderenzorg bijelkaar te brengen.

  Feiten en Cijfers

  De zorg is de grootste bedrijfstak in Nederland (CBS)

  In het jaar 2040 is één op de vier ouder dan 65 jaar (CBS)

  Ruim 15% van de 85-plusser is ernstig depressief (VUmc)

   

  © 2017 Geneesouderen